ROAD NETWORK MANAGEMENT

Email: Grace.Swanepoel@westerncape.gov.za
tel: +27 21 483 4669

Rm 335, ¢ Dorp Street, Cape Town, 8001
Transport and Public Works PO Box 2603, Cape Town, 8000

Western Cape
Government

REFERENCE : TPW (Job 27687)
ENQUIRIES : Ms GD Swanepoel
DATE : 27 May 2020

The Municipal Manager
Municipality of Prince Albert
Private Bag X53

PRINCE ALBERT

6930

Attention: Ms A Vorster

Dear Madam

CONTRACT #33589: PROPOSED PIPELINE CROSSING TRUNK ROAD 33 SECTION 4 (N12),
KLAARSTROOM

1. Your unreferenced letter of ¢ March 2020 to this Branch refers.

2. As per your letter and the attached BVI Consulting Engineers’ drawing 33589-201-06
revision 1 dated 5 March 2020 is Trunk Road 33 section 4 (N12), for which this Branch
is the Road Authority, affected with your proposed 110mm@ uPVC treated effluent
pipeline as follow:

2.1 With a perpendicular crossing at £km23.47 through a 300mm@ HDPE sleeve pipe that
must be installed by means of a trenchless method. Note that BVI's cross-section
drawing needs to be amended to reflect the correct pipes (type and diameter) and
installation depth (never less than 1000mm cover - side drains included).

2.2 Paraliel fo and outside of the road reserve boundary, but within the adjacent 5m

Building Line (Roads Ordinance 19 of 1976) and the 95m Building Restriction (Act 21 of
1940}, between +km23.47 LHS and £km23.50 LHS.
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3.1

3.2

3.3

3.4

3.5

This Branch, in terms of Sections 9 and 9A of Act 21 of 1940 and Section 17 of Roads
Ordinance 19 of 1976, grants approval for the installation of the pipeline as per
paragraph 2, and all subparagraphs thereof. This approval is also subject to the
enclosed standard conditions and further subject to:

Prince Albert Municipality, the service owner, must undertake in writing to remain
responsible for all the installation and maintenance costs towards this pipeline.

Before any construction activities may commence, you must accept the handing
over of the site in writing from the District Roads Engineer, Oudtshoorn.

Your traffic accommodation must be approved in writing by the District Roads
Engineer, Oudtshoorn prior to this installation commencing.

After completion of the works, the District Roads Engineer, OQudtshoorn must accept
in writing the handing over of the site from you.

As built drawings must be sent to this Branch (Attention: Ms G Swanepoel) and the
District Roads Engineer, Oudtshoorn.

Yours faithfully

I

SW CARSTENS
For CHIEF DIRECTOR: ROAD NETWORK MANAGEMENT



ENDORSEMENTS

1. Municipality of Prince Albert

Attention: Mr A America (e-mail: ashley@pamun.gov.za)

2. District Roads Engineer
Oudtshoorn

3. Mr SW Carstens (e-mail)

4, Mr E Burger (e-maiil)

5. Mr J van der Merwe (e-mail)



STANDARD CONDITIONS IN CONNECTION
WITH THE LAYING OF PIPES, ETC.,
UNDER OR ALONG PUBLIC ROADS

The following standard conditions must be fulfilled at all times when pipes are laid within the road
reserve or within 5m from the road reserve of a Proclaimed Road in terms of the Ordinance on Roads,
Ordinance 19 of 1976.

1

5.1

5.2

5.3

8.1

The applicant must inform the District Roads Engineer or the District Municipality concemed at
least fourteen (14) days before commencement of the work of the date on which the work will
commence. Immediately on compietion of the work, the District Roads Engineer or District
Municipality concerned must be informed thereof quoting the reference number and date of
the letter of approval.

All the work within a road reserve must be carried out by an approved contractor to the
safisfaction of the relevant District Roads Engineer or District Municipality and in close
collaboration with the Traffic Section concemed.

Where a pipe, etc., is laid parallel fo the road within the statutory road width, it must be laid at
a distance of not more than one (1) metre from the boundary of such width and at a depth of
at least one (1) metre.

Where a pipe, etc., is laid parallel to the road outside the statutory width, it must be laid not
closer than one (1) metre to the boundary of such width and at a depth of at jeast one (1)
raatre.

Where a water pipe crosses a public road, it must be placed in a sleeve of sufficient diameter
over the full statutory width of the road, which sieeve pipe —

must be laid at a depth of at least one (1) metre below ground level for the full statutory road
width, where use is made of an existing culvert with an sarth fioor:

may be placed in a concrete casing on the floor of the cuivert, where use is made of an
existing culvert with a concrete floor, provided it does not impair the effectiveness of the
culvert and provided the section of the sieeve pipe on elther side of the culvert up to the
boundaries of the statutory road width are laid at least one (1) metre below ground level, and

must be laid at right angles across the road at a depth of at ieast one {1) metre below road
jevel, where no existing culvert is available, in the case of a road with a permanent surface it
must preferably be jacked through underneath the roadway so as to avoid the digging of &
trench across the roadway.

Should the placing of a sleeve, in the case- of large diameter pipes, be considered impractical
or uneconomical, the appiicant may submit alternative proposals for consideration. Fuli detaiis
of the design, with due regard to pipe diameter, sub-soil conditions and adequate bedding,
thickness of concrete to encasement etc., should be provided.

Where it is not possible to jack through underneath a road with a permanent surface the
applicant must apply in writing, with the necessary motivation to lay the sleeve by means of
open frenching. [f approved, any trench must be dug in such a manner that, preferably, only
one half of the roadway is closed to traffic at any stage. Provision must also be made for the
necessary traffic signals in accordance Chapter 13 of Volume 2 of the South African Road
Traffic Signs Manual. in such cases adequate arangements for the safe movement of traffic
must be made in collaboration with the Traffic Section concerned.

Al excavations within the statutory road width must be reinstated to the satisfaction of the
reievant District Roads Engineer or District Municipality and-

in the case of an excavation across the road, suitable non-weathering materiai (such as plastic
sheeting) must be piaced at a depth of 0.5 m above the sieeve pipe to define clearly the depth
of such sleeve pipe and to serve as a warning device, and
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1.1

to the following specification in case of a permanently surfaced road: -

The trench must be backfilied with dampened and thoroughly compacted sand in 150mm
layers up fo a level to accommodate the following thickness of compacted materiai: -

150 mm approved subbase gravel:

200 mm basecourse consisting of 35 mm crusher-run stone mixed with an approved binder
and suitably compacted in two 100 mm layers, and

a 30 mm - 35 mm bitumen premix wearing course with a slurry seal.

The layers of subbase and basecourse must be dampened and thoroughly compacted before
placing the succeeding layers. The upper surface of the basecourse must be painted with a
tight application of primer or emulsion before placing the premix wearing course,

The applicant must bear all costs incurred by a controlling authority in repairing a permanent
surface which as a result of latent defects, has failed within twelve (12) months after being
reinstated in accordance with paragraph 8 above,

It any fence along the road boundaries is removed by the applicant or is damaged through his
activities, it must be restored to the original standard.

The applicant must undertake in writing -

to maintain at his own cost at all times all pipes, etc., laid within the statutory road width and to
take all necessary precautions to ensure the safety of the road users, and that he will make
good any expenses occurred by the Road Authority in connection with the reinstatement of
any damage to the road due fo the installation, maintenance, repair of, or any defect, what so
ever caused by the pipe or section thereof which was laid according to this approval.

not to hold the controliing authority responsible or Jiable for any costs incurred or any loss
suffered in the event of such controliing authority, directing for any reason whatsoever, the
removal or the shifting or the relocation of or alteration to any pipe, etc., laid within the
statutory width of a public road or within a distance of five (5) metre outside such statutory
width;

to remove, shift, relocate or alter at his own cost and without compensation any pipe, etc.
excluding a water work as defined in section 1 of the Water Act, 1956 (Act No. 54 of 1956),
laid at a distance of more than five (5) m outside the statutory read width but within a distance
of 85 m from the centre line of a public road, if such removal, shifiing, relocation or alieration is
deemed necessary by the controlling authority as a result of the widening, construction or
maintenance of such road; provided that such widening, construction or maintenance shafl not
involve a deviation of the road;

to indemnify the controlling authority against all ciaims of whatever nature, including legal
costs, by any person, including the applicant, originating from or as a result of the laying of

any pipe, etc., or as a result of the negligence of the appiicant to maintain or safeguard
properly the said pipe, etc.;

not to hold the controliing authority liable- for any damage to any pipe, etc., by whosoever,
including any damage caused by the activitiés of the controliing authority in connection with
the construction, reconstruction or maintenance of the public road(s) concerned or by any
other acfion of the controliing authority, uniess negiligence on the part of such controlling
authority or its officials or employees can be proved, and

fo expose at his own cost and without compensation, any underground pipe laid within the
statutory width of a public road, if it is deemed necessary by the controlling authority for the
construction, reconstruction or maintenance of such road.
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In all cases where access{es) to or from the public road(s) isfare required, specific application
must be made quoting the kilomefre distance(s) where such access(es) is/are required.

No work may be undertaken within the statutory width of a public road before sunrise or after
sunset, except in a case of emergency when it must be carried out in collaboration with the
Traffic Section concerned. This is to ensure the safety of the road users. Adequate warning
signs must be displayed.

The work may only be carried out provided the foregoing conditions, where applicabie, are
accepted in full and provided all the prescriptions, requirements and obligations, which the
controliing authority might impose in connection with the work under or along the road(s), are
accepted and compiied with.



